torstai 15. lokakuuta 2015

Hoitoaineiden TOP 3

Pitkän ja vaalennetun hiuksen kanssa menee joskus hermot. Varsinkin, jos lähtee tekemään elämästään hankalampaa vaihtamalla hiustenhoitotuotteet luonnollisiin (lue= silikonittomiin). Koska silikoninpuutehan tässä sen raivon tekee. Niiden avulla saa helposti takkutukasta sileän, ja luonnonkosmetiikan hoitoaineilla onkin haasteena aikaansaada sama vaikutus ilman silikoneja. Tehtävä ei missään nimessä ole mahdoton, mutta vaatii käyttäjältään hieman perehtymistä tuotteen käyttöön. Hoitoainetta kun ei saisi laittaa liian vähän (takku) eikä liikaakaan (lähmätukka). Oikea annostelu löytyy vain kokeilemalla.

Luonnonkosmetiikan hoitoaineiden ainesosat tekevät vaikutuksen samalla tavalla kuin vaikkapa voiteetkin; hoitavia ainesosia on useita, ja turhuuksia vähemmän kuin synteettisissä versioissa. Vertaillaan vähän. Otan esimerkiksi mielestäni hyvin tyypillisen synteettisten hoitoaineiden edustajan, jota olen muistaakseni itsekin joskus viime vuosikymmenellä käyttänyt.


Kuva: Hairbyelements.co.uk



L'Oreal Vitamino Color hoitoaine

Inci:

 AQUA / WATER, CETEARYL ALCOHOL, AMODIMETHICONE, BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, TRIDECETH-5, CETYL ESTERS, METHYLPARABEN, LAURYL PEG/PPG-18/18 METHICONE, TRIDECETH-10, TOCOPHERYL ACETATE, PANTHENOL, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, LINALOOL, CHLORHEXIDINE DIHYDROCHLORIDE, POLOXAMER 407, CITRIC ACID, DODECENE, 2-OLEAMIDO-1.3-OCTADECANEDIOL, MAGNESIUM SULFATE, PARFUM / FRAGRANCE

Hoitoainetta myyvän verkkokaupan sivuilla kerrotaan, että tuotteessa on "Incell + Hydro Resist"-teknologia. Kuulostaa aika hienolta, vaikkakin todella ylimalkaiselta. Hoitoaineessa on veden jälkeen heti toisena ainesosana setyylialkoholia, joka on hyvä, kosteuttava ainesosa. Siihen ne hyvät jutut sitten loppuvatkin, listan jatkuessa silikonisena ja parabeenisena eteenpäin. Toki se sisältää myös mainostettua E-vitamiinia ja magnesiumia, sekä kemiallisen UV-suojan. Siitä, onko näistä aineista mitään hyötyä, voi olla montaa mieltä. Puolentoista desilitran tuubi tätä ainetta maksaa 15 euroa. Hyvä kate sillä ainakin on.

Olen viimeisen vuoden aikana käyttänyt kolmea luonnonkosmetiikan hoitoainetta aina sen mukaan, mitä on tehnyt mieli. Suosikkini näistä kolmesta on Santen Family Glanz hoitoaine. Siinä on mielestäni kaikista voimakkain silottava vaikutus, ja myös sen levittyvyys näihin kahteen muuhun verrattuna on todella hyvä.



Sante Family Glanz hoitoaine



Syy, miksi Santen hoitoaine erottuu muista edukseen, on siinä käytetty steariinihappo, joka on "kielletty aine". Hoitoaine ei siis ole sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Mielestäni se ei kuitenkaan ole tässä kohtaa ongelma. Steariinihappo ei ole mitenkään vaarallinen aine, siitä johdettua magnesiumstearaattia käytetään yleisesti heikkolaatuisissa lisäravinteissa täyteaineena.

Kookos tuoksuu hoitoaineessa pehmeästi, ei yhtään ällöttävästi niinkuin vaikkapa Tigin tuotteissa. Parasta hoitoaineessa on kuitenkin sen hinta-laatusuhde: 150 ml:n kokoinen tuubi maksaa alle seitsemän euroa Prismassa. Ja kuten Karkkipäivän Sanni ansiokkaasti toi esille, tuote on täsmälleen samaa ainetta kuin Santen "ylellisemmän" sarjan Brilliant care- hoitoaine.



Benecos Melissa hoitoaine


Benecosin Melissa-hoitoaine on toinen suosikkini. Se ei tee hiusten "märkätuntua" aivan yhtä liukkaaksi kuin Sante, mutta kuivuttuaan hiukset jäävät pehmeiksi ja helposti käsiteltäviksi. Myös hoitoaineen levitettävyys on hieman Santea haastavampaa, ja suosittelen käyttämään Tangle Teezeriä tämän kanssa. Tuoksu on miellyttävän sitruksinen. Myös pakkaus ansaitsee kiitosta ja erottuu kolmikosta raikkaimmalla ulkonäöllään, eikä hintakaan (10 euroa/150 ml) päätä huimaa.


Aubrey Honeysuckle Rose hoitoaine


Kolmas käyttämäni hoitoaine on kuiville hiuksille tarkoitettu Aubrey Organicsin Honeysuckle Rose. Luokittelisin sen hoitavuudessa samalle viivalle Benecosin hoitoaineen kanssa. Huuhdeltaessa se tuntuu jälleen erilaiselta Santen ja Benecosin hoitoaineisiin verrattuna. Tavallaan hius tuntuu sileältä ja liukkaalta, mutta jotenkin jännästi nahkealta. Aivan kuin hiuksen pinta hylkisi vettä :D Vähän hankala selittää. Myös tämän hoitoaineen kohdalla kannattaa hiukset harjata hellästi ennen huuhtelua, jotta sen saa levittymään tasaisesti.

Kuivumisen jälkeen hiukset tuntuvat pehmeiltä eivätkä huuda mitään latvatuotetta. Tuoksultaan Honeysuckle muistuttaa eniten synteettisiä siskojaan, ruusuntuoksu on mielestäni hyvin hienostunut, eikä niin "luonnonkosmetiikkamainen" kuin monissa muissa. Myös Aubrey kuuluu edullisen hintaluokan tuotteisiin, maahantuojan verkkokaupassa reilunkokoinen yli 300 millilitran pullo irtoaa alle kahdellakympillä. Jos haluaa oikein pihistellä, iHerbista sen saa vielä puolet halvemmalla. Ja tällä hetkellä se on siellä tarjouksessa naurettavaan hintaan 5,70 euroa!


Hoitoaine luonnonkosmetiikka Sante Benecos Aubrey


Kaikki kolme hoitoainetta ovat mielestäni kokeilemisen arvoisia. Vaalennetulle ja huonokuntoiselle hiuslaadulle suosittelisin näistä Santea, koska sen selvitysteho on ylivoimaisesti paras. Uskon, että jos purkkia ei näkisi, sitä voisi käyttäessä helposti luulla synteettiseksi. Jos sertifikaatti on tärkeä kriteeri, niin se löytyy sekä Benecosin että Aubreyn tuotteesta.

10 kommenttia:

  1. Aubrey on ainoa luonnonkosmetiikka merkki, josta myös oma kumppani hiustuotteissa tykkää. Tiedä sitten, johtuuko siitä, että hän itse löysi sen sen sijaan, että minä olisin hälle sitä suositellut. ;D Vertailukohteina hällä taitaa ollakin vain Urtekramin shampoot ja Santen Lava shampoo (savi ei uponnu siihen tyyppiin ei niin ollenkaan), joten sekin selittänee. Eivät ne ole olleet minunkaan lemppareita ja näiden kahden kokeilun jälkeen hän on tainut olla skeptinen kaikkiin muihin mun käyttämiin shampoisiin ja hoitoaineisiin. :D

    VastaaPoista
  2. Meillä taas mies käyttää tyytyväisenä mitä hyllyille ikinä ilmestyykin :D Lyhyt tukka on niin helppo pestä ettei se juurikaan aseta shapoolle erityisvaatimuksia :) kunhan katson että on päänahalle hellävarainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään meidän taloudessa tilanne on päinvastainen: mulla on lyhyt tukka eikä se paljoa vaadi, kun taas tää toinen kasvattaa ja on vähän tarkempi, mitä kelpuuttaa. :'D Tietty mulla on vähän tulehdusherkkä päänahka, josta en tosin juuri kärsi, mutta olis tarkoitus kokeilla tulevaisuudessa jotain vähän parempaa shampoota (ja yleensä kalliimpaa) testiksi, jos vaiva rauhoittuisi sillä.

      Poista
    2. Vinkkaa ihmeessä jos löydät hyvän shampoon ongelmapäänahalle! Minulla on tosiaan sekä rasvoittuva (hormonit) että pintakuiva päänahka, joten jotain parempaa on aina etsinnässä :P Se ei tosin saisi olla mitään huiman kallista, koska paksuun pitkään tukkaan ei mikään mantelin kokoinen nokare riitä :D

      Poista
    3. Mäkin veikkaan, että toi mun päänahan ongelmat voivat hyvinkin olla hormonaalisia.

      En varmaan sitten heti pysty vinkkaa mistään, sillä seuraava shampoo, jota ajattelin mahdollisesti kokeilla on John Masters Organic -shampoo ja ne maksaa paaaljon mansikoita. Kampaamosarja näet.

      Poista
    4. Joo minäkin olen joskus ollut ostamassa JMO:n tuotteita, ehkä voisin edelleen ajatella jotain hiuksiin jätettävää hoitoainetta tms.. Mutta muita en raaski :D

      Poista
    5. Joo, eipä sen sarjan tuotteita viitti jokaiselle sormelle ihan kerralla ostaa. :D

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista