torstai 10. joulukuuta 2015

Gluteenittomat kaura-tattarisämpylät

Sain vihdoin aikaiseksi leipoa sämpylöitä, vastahan nämä olivatkin olleet to do-listalla pari kuukautta :D Jokainen kaupasta ostettu gluteeniton sämpylä tai leipä kuitenkin raapaisee jos ei nyt sydäntä niin vähintään pankkikorttia sen verran, että omavaraisuus tässä kohtaa on erittäin houkuttelevaa. Oikeastaan ainoa syy, miksi minun on niin vaikea motivoitua näiden tekemiseen, on taikinan koko suhteessa tuotosten määrään. Jos tavallisia vehnäsämpylöitä tekee litran taikinan, saa niitä vedellä pakastimesta vielä seuraavankin kuukauden. Toisin on näiden kanssa. Reilun litran taikinasta tulee kaksi pellillistä erittäin täyttäviä ja "tiiviitä" sämpylöitä, jotka myös kokoonsa nähden painavat selvästi vehnäisiä serkkujaan enemmän. Alkuperäinen ohje on täältä.

Tarvitset:

1,2 l lämmintä (koska kuivahiiva) vettä
3 rkl psylliumia
3 rkl pellavansiemeniä
1 pss kuivahiivaa
9 dl kaurahiutaleita
9 dl tattarijauhoja
1,5 dl öljyä (itse käytän oliiviöljyä)
ripaus suolaa ja sokeria

Sekoita veteen hiiva, psyllium ja pellavansiemenet sekä suola ja sokeri. Lisää kaurahiutaleet ja jos haluat niin anna turvota hetken (en ole huomannut mitään eroa turvotetun vs turvottamattoman taikinan välillä). Lisää tattarijauhot ja öljy joko peräkkäin tai hieman vuorotellen, minä laitan yleensä vuorotellen niin pysyn paremmin kärryillä taikinan koostumuksesta.


Jauhota leivonta-alusta tattarijauhoilla ja leivo haluamasi kokoisia sämpylöitä. Huomioi, että nämä eivät kohoa aivan samalla tavalla kuin tavalliset sämpylät, joten jos haluat niistä suuria niin tiputa lukumäärää ;) Taikina on mielestäni helpommin käsiteltävää kuin "tavallinen" sämpylätaikina.


Sitten kohta, jossa oma ohjeeni poikkeaa selkeimmin alkuperäisestä: Paista sämpylöitä 200 asteessa noin puoli tuntia. Tuo alkuperäisen ohjeen 10 minuuttia voi toimia jos teet hyvin pieniä sämpylöitä, mutta nämä ehtivät vasta lämmetä siinä ajassa :D

Tiedän. Pitäisi pestä uuninluukku. Tai koko uuni.
Voitele lopuksi sämpylät voilla niin pinnasta tulee mehevämmän näköinen.
gluteenittomat sämpylät
Näyttää aika hyvältä <3
Sitten vain ääntä kohti ja loput pakastimeen ;)


6 kommenttia:

 1. Kiva löytää ohjeita gluteenittomasta leipomisesta!

  VastaaPoista
 2. Moi! Tätä ei siis tarvitse vaivata? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Pahoittelen kun nyt vasta huomasin kommenttisi, uudelle blogialustalle siirtymisen myötä en näköjään huomaa näitä ilmoituksia sähköpostista :D Mutta ei noita erikoisemmin vaivata tarvitse, sen verran että taikina on valmista ja käteen hyvän tuntuista. En tosin mene vannomaan, etteivätkö muuttuisi vaivaamalla paremmiksi ;)

   Poista
 3. Kuulostaa hyvältä. Teen ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat sinulle, pahoittelen viivettä vastauksessa! :) Onnistuivatko sämpylät?

   Poista