perjantai 13. marraskuuta 2015

Maksan toiminnan tukeminen - oletko valmiina pikkujoulukauteen?

Lähestyvästä pikkujoulukaudesta inspiroituneena ajattelin, että maksan hyvinvoinnista kirjoittaminen voisi olla paikallaan. Iltapäivälehdethän kirjoittavat aiheesta aina vuoden alussa, kun on virallisen tipattomuuden aika. Mielestäni silloin ollaan kuitenkin reippaasti myöhässä, sillä maksa tarvitsee tukea (etenkin) silloin kun se joutuu ponnistelemaan. Suomalaisten maksat ovat huolestuttavan huonossa kunnossa, sillä jo vuonna 2008 uutisoitiin, että joka neljännellä suomalaisella aikuisella on rasvamaksa, enkä usko tilanteen mitenkään radikaalisti parantuneen kuluneina vuosina. Tilanne syntyy maksan ylikuormittuessa. Liian alkoholinkäytön lisäksi rasvamaksalle altistaa keskivartalolihavuus ja vääränlainen ruokavalio. Muita maksaa kuormittavia tekijöitä ovat ympäristön saasteet, kuten ruuan mukana tulevat kemikaalit, kosmetiikka ja lääkeaineet. Lisäksi maksan täytyy huolehtia kehon sisältä tulevista haitta-aineista.

Kuva: Flickr

Maksa on oikeasti aika hieno elin. Sen läpi kulkee kaikki suolistosta (lukuunottamatta peräsuolta) verenkiertoon imeytyvä aines, ja se huolehtii että kaikki aineet ovat turvallisessa muodossa ennen kuin ne pääsevät muualle elimistöön. Maksalla on myös tehtäviä, jotka eivät liity sen päätehtävään eli myrkynpoistoon, jota myös detoksifikaatioksi kutsutaan. Maksa valmistaa monia elimistölle tärkeitä aineita, kuten kolesterolia, koentsyymi q10:ä, hyytymistekijöitä ja lisäksi se pystyy muokkaamaan rasvasta tai proteiinista sokeria, jos verensokeri laskee liian matalaksi. Tässä kirjoituksessa keskitytään maksan rooliin puhdistavana elimenä.

Toimiakseen kunnolla maksa tarvitsee erilaisia työvälineitä, jotka me tunnemme paremmin ravinteina. Tärkeimmät maksan toimintaan tarvittavat ravintoaineet ovat:
  • B-vitamiinit (2,3,6,12 ja folaatti)
  • haaraketjuiset aminohapot (BCAA)
  • Glutationi
  • flavonoidit
  • fosfolipidit
  • aminohapot glysiini, tauriini, glutamiini, metioniini, kysteiini
  • NAC eli n-asetyylikysteiini
  • antioksidantit, kuten alfalipoiinihappo ja karnosiini
Maksan puhdistusjärjestelmä toimii kaksivaiheisella systeemillä. Ykkösvaiheessa (faasi 1) käsiteltävästä aineesta saattaa tulla jopa entistä haitallisempi. Kakkosvaiheessa (faasi 2) haitta-aine muutetaan vesiliukoiseen muotoon, ja päästetään joko vereen munuaisten huoleksi, tai eritetään sappinesteeseen, jonka välityksellä se poistuu ulosteen mukana. Jos ainetta ei saada käsiteltyä esimerkiksi ravintoainepuutosten vuoksi, tai priorisoinnin vuoksi (maksa käsittelee haitallisimmat aineet ensin), varastoidaan haitallinen aine rasvakudokseen.

Maksan toimintaa tuetaan siis parhaiten (yllätys) syömällä terveellisesti huomioiden sekä makro- että mikroravintoaineiden saanti ja laatu ruokavaliossa. Jos kuormittavia tekijöitä on paljon, suosittelen laadukkaita lisäravinteita ruokavalion lisäksi. On myös tiettyjä ruoka-aineita ja yrttejä, joilla on maksan toimintaa tukevia vaikutuksia. Näitä ovat esimerkiksi:
  • Voikukka
  • Maarianohdake
  • Chlorella, jota saa hyvälaatuisena esimerkiksi täältä.
  • Viherjauhe on kätevä apu vihreiden vihannesten tankkaukseen. Itselläni tällä hetkellä käytössä  tämä.
  • Lesitiini (fosfolipidien lähde)
  • Kaikki värikkäät vihannekset, marjat ja hedelmät (hedelmiä ei kuitenkaan kaksin käsin kannata syödä, koska niiden sisältämä hedelmäsokeri kuormittaa maksaa)
Myös säännöllisestä vatsan toiminnasta huolehtiminen on osa maksan hyvinvointia. Tätä ei tule ajatelleeksi, kun maksa on terve, mutta asia konkretisoituu maksan vajaatoiminnasta kärsivää potilasta hoitaessa; pitkään suolistossa viipyvä uloste vapauttaa vereen toksiineja ja voi viedä potilaan todella huonoon kuntoon. Tätä ei tietenkään terveelle ihmiselle tapahdu, mutta asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä. Jos siis vatsasi toimii kahdesti viikossa, on hyvä selvittää mistä se johtuu ja toimia sen mukaisesti. Suoliston hyvinvointi heijastuu maksaan muutenkin kuin ummetuksen kautta. Suolen limakalvon tehtävä on huolehtia, että oikeat aineet päätyvät verenkiertoon ja asiattomat jatkavat matkaansa kohti viemäriä. Jos tuo limakalvo on huonossa kunnossa (eli suoli "vuotaa"), kuormittaa se ensimmäisenä maksaa ja tämän jälkeen koko elimistöä.

Liikunnan tärkeyttäkään ei voi väheksyä, sillä sen edulliset vaikutukset rasva-aineenvaihduntaan ja insuliiniherkkyyteen vaikuttavat myös sisäelimiä ympäröivän rasvan määrään, joka taas kulkee usein käsi kädessä maksan rasvoittumisen kanssa.

Kuva: Pexels.com


Mutta sitten siihen tärkeimpään (ja syyhyn, miksi kukaan on jaksanut lukea tänne asti) eli mitä sitten kannattaa tehdä kun vaihtaa vapaalle, ja kun vapaa-aikaan sisältyy ihan sikana muutama annos alkoholia ja ehkä ruokavaliokin lipsahtaa samalla asteen verran epäterveellisemmäksi? Tehdään se, mitä on mahdollista tehdä:

  • Ota B-vitamiinia normaalisti, vaikka tätä.
  • NAC:ia voit ottaa reilusti. Vaikkapa 600 mg kuuden tunnin välein.
  • Chlorellaa ennen ja jälkeen, eli etkoillessa ja kotiin tullessa. Teelusikallinen kerrallaan riittää, varsinkin jos et ole tottunut käyttämään sitä.
  • Juo vettä aina kun muistat
  • Yritä syödä muutakin kuin karkkia ja sipsejä :D

Ja ennen kaikkea, nauti ja pidä hauskaa. Maksasi antaa anteeksi, kunhan hellit sitä arkena <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti